marți, 5 iulie 2011

Casa Radu Arion

Nume: Casa Radu Arion
Perioada: sfarsitul secolului XIX
Grad de protectie: Zona de protectie 28- Amzei
Cod LMI: B-II-m-B-1814
Stilul arhitectural: neogotic
Adresa:  Str. Biserica Amzei, Nr. 6, Sector 1, Bucuresti
Arhitect:  necunoscut



In apropierea Bisericii Amzei putem observa pe partea stanga, cum ne indreptam spre Calea Victoriei, resedinta diplomatului Radu Arion care a sfidat guvernul de la Bucuresti in anul 1945 refuzand sa se intoarca in Romania.  Aceasta casa a fost construita la finele secolului XIX, in stil neogotic.


Cei de la www.jurnalul.ro l-au intervievat pe profesorul arhitect Scarlat Arion, fiul lui Radu Scarlat Arion. Am extras din interviu doua fragmente care aduc informatii suplimentare acestui subiect. Mai jos voi pune link-ul catre acest articol, pentru cei care doresc sa-l rasfoiasca .
>>Familia Arion, familie veche de boieri, avea mosia in Ialomita, la Bujoreni. Erau cateva biserici care nu mai exista. Casa Arionilor din Bucuresti mai exista langa Biserica Amzei. Este chiar monument. "Este casa in care s-au casatorit parintii mei. Casa care a apartinut bunicului meu, Scarlat Arion, care era senator. E o casa foarte frumoasa. Tata ne povestea mereu despre ea si despre cum bunicul nu a vrut sa-si puna telefon. Am venit in tara si am vazut-o." <<






            >>Batranul a primit-o zestre de la nevasta, Ecaterina Christopoulos, a patra generatie dupa Athanasios Christopoulos, un poet cunoscut al grecilor. Casa de la Bujoreni nu a putut sa o ia. Casa de la Biserica Amzei a vandut-o bunicul. Facea politica si ii trebuiau bani. "Atunci era invers decat azi", rade profesorul. Dar nu e mandru de ce are, ci de ce simte. Si nu-l dor lucrurile pe care le-a pierdut.<<  (Sursa: http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/n-a-vazut-romania-timp-de-45-de-ani-print-43812.html )




Niciun comentariu: